Sy på spets

Jag började på ett nytt jobb, för en underleverantör, AAAAA, ett bolag som får kontrakt från fabrikerna och som anställer egna skräddare och arbetare. Bolaget låg fem kilometer hemifrån.

På den nya arbetsplatsen var jag en av dem som sydde damtoppar. Jag hjälpte till med att sy fast spets på toppen. Det var två spetsar som skulle fästas. Den till höger skulle vara 25 cm lång och den till vänster skulle vara 15. För att fästa spetsarna var jag tvungen att använda en symaskin med två nålar och varje topp tog fem minuter att få klar.

Lönen var på ackord och produktionspressen var hög. Jag var tvungen att sörja för att personen som satt framför mig inte blev överlastad med tyg och att personen efter mig inte fick tomt. Så jag var tvungen att jobba lika snabbt som hon som satt framför mig.

Mannen som anställde oss gav oss inte den lön som vi hade blivit eniga om. Han betalade oss bara för sex dagars arbete, en dag mindre i veckan än vad vi avtalat. Och resten av pengarna har han fortfarande, jag tror inte att han kommer att ge oss dem.

Det var runt 25 personer som jobbade i bolaget. Trakasserier är väldigt vanliga på ställen som detta. Språket från arbetsledarna var så grovt att jag några gånger kände att jag var tvungen att kräkas. De lovade oss först 20 rupier (ca 3 kr) för transport till arbetsplatsen, men så nekade han oss pengarna efteråt.

Efter 15 dagar flyttade jag till en annan arbetsplats, BBBBBB, en kilometer från där jag bor. Där sydde jag kantsömmar på kläder och använde en maskin med två nålar och fem trådar för att sy. Detta var sömmarna jag sydde:

Det var sju människor i arbetsteamet och vi skulle få 21 rupier per plagg (ca 3,10 kr), men då vi fick betalt, fick vi bara 9 rupier (1,30 kr) att dela på. Så jag fick 1 rupie (15 öre) istället för 3 rupier. Dessa bolag lurar alltid arbetarna.

Kommentarer

David

buy twitter followers uk The item senses brilliant to learn to read like beneficial in addition to one of a kind articles or blog posts with your internet websites. get more views on youtube