Om klädindustrin

 Kläder som du hittar på galgarna i butiker i Sverige har oftast färdats en lång väg för att hamna här hos oss. Ett klädesplaggs resa från råmaterial till färdig produkt är ofta lång och svår att följa. Ofta utvinns råvaran i ett land, tyget vävs i ett annat och färgning, tillklippning och sömnad sker i ett tredje eller fjärde land.

De flesta kläder på den svenska marknaden kommer från Asien. Här är den största exportören idag Kina, men även i länder som Bangladesh, Indien och Kambodja sker en betydande export av kläder till oss i västvärlden. Flertalet av textilarbetarna i världen är kvinnor.

Vardagen för en arbetare som arbetar i textilindustrin är ofta väldigt hård. Man har svårt att få livet att gå ihop då lönen är låg och anställningarna osäkra. Ofta upplever arbetare att deras rättigheter kränks. De utsätt för sexuella trakasserier och lönen de får går inte att leva på, det händer att de får arbeta upp till 18 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. När de försöker påverka de dåliga arbetsvillkoren blir de ofta trakasserad och ibland till och med avskedad. Att organisera sig fackligt är svårt och ibland förenat med livsfara.

Under rubrikerna här till höger hittar du lite snabbfakta om områden som rör den globala textilindustrin. Om du tycker att något fattas så hör av dig till oss så kan vi säkert svara på din fråga.